Inleiding
De gevolgen van klimaatverandering worden steeds ernstiger. Met name de armsten worden hard geraakt, en onder hen in het bijzonder de vrouwen. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) worden alleen bereikt als regeringen en andere partners wereldwijd samenwerken om klimaatverandering te beperken. Mede daarom sloten 197 landen in 2015 de Klimaatovereenkomst van Parijs.
In deze overeenkomst spraken landen af de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden en liefst tot 1,5 graad. Ook stelden zij vast dat aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering noodzakelijk is. Rijke landen verplichtten zich om ontwikkelingslanden hierbij (financieel) te helpen.
De afspraken betekenen dat landen op veel terreinen anders moeten gaan werken en investeren. Nederland ondersteunt ontwikkelingslanden bij de overgang naar koolstofarme, klimaatweerbare ontwikkelingspaden. Daarbij richt Nederland zich op toegang tot hernieuwbare energie, tegengaan van ontbossing, klimaatslimme landbouw en klimaatbestendig gebruik en beheer van water. Om goede resultaten te bereiken werkt Nederland samen met multilaterale organisaties, ngo’s, kennisinstellingen en het bedrijfsleven.
In de klimaatonderhandelingen blijft Nederland zich inzetten voor een goede invulling van de afspraken in het Parijse klimaatakkoord. Dit dient zowel de belangen van Nederland als die van ontwikkelingslanden. Met een diplomatieke campagne spoort Nederland andere landen aan om meer aan het tegengaan van klimaatverandering te doen.